18.11.15

Rayuan penempatan sekolah rendah

Tajuk serius sangat ni. 

As fyi, 2016 bermula la satu chapter baru utk myself and kids. we all akan move to KL for good since Adief akan start standard 1 so no more ponteng ponteng sekolah,,kalau sekarang sebulan every week mesti ada ponteng lajak sehari ke atau awal sehari cuti sebab p kl.nak p dua malam macam penat kan.

so, awal awal dah start register online esppsel untuk Kuala Lumpur.As usual, mak mak ni terlebih over sebab nak daftar anak sekolah biarla sekolah yang elok kan..bukan nak kata adief ni hebat sangat kena masuk sekolah pun nak yang bagus, tapi sebab Adief ni jenis kena push,kena tempik mengamuk 10min br dia angkat sebelah kaki..tangan belum lagi angkat,,sejak baru satu page siap,tu baru satu subject.hahahahaha so kalau masuk sekolah yang elok sikit,harapan mak mak yang obses dengan anak ni nak la cikgu cikgu sekolah pun usaha lebih utk anak murid kan.

sekolah pilihan pertama : SK Taman Melawati 2
sekolah pilihan keduaL SK Taman Melawati

tapi yang dapat: SK Hulu Kelang.

uwaaaaa rasa cam nak pitam.,think positive i zassss drive all the way from Kulim to KL sebab nak buat pengesahan sekolah. (sebelum buat rayuan sekolah lain,kena buat pengesahan dulu ya kat sekolah yang ditempatkan) .Sampai saja dekat pejabat sekolah, depan kaunter tu..dah bagi salam, kerani tu muka kekwat habis..maklum kat dia semua nak buat pengesahan then bgtau dia surat ,, sekolah tak dapat lagi tp i bagi printout dr website, muka tak senyum paling tak boleh terima yaaaa sebab i is jenis suka senyum kat orang, so bila ko buat muka cenggitu..aku pun rasa cam nak bebal., tak nak terima yang printout tu then suruh tunggu surat dr ppd.ok. i pun dengan sopan santun cakap, "Puan saya ni drive dari kedah sebab nak buat pengesahan sek anak saya" since yg printout pun dr website ppd maknanya cfm la anak saya sek ni.saya cuma nak buat pengesahan je., nanti surat tu sampai saya terus bawa datang sini)

ok dia buat muka...buka buku tulis nama anak..then bagi dia copy surat beranak semua..dah selesai..eiiii geram je rasa buat perangai buruk camtu. ko keja frontoffice tapi muka cam hape lagi.

Rayuan online pun bermula.minta bantuan si suami buat surat rayuan..nah ko..siap buat dalam english..ahahahha over sangat.siap hantar kat ppd so nampak la sikit effort tu tukar sekolah kan.
hari demi hari..minggu berminggu...akhirnya sampai gak tarikh tu..16hb November 2015, result keluar..Alhamdulillah. Adief dapat masuk SK Taman Melawati 2. legaaanya rasa, So parents out there, kalau u all nak tukar sekolah masa pendafataran anak darjah 1..buat rayuan online,,tulis alamat baru dalam ruangan rayuan tu, dengan sebab sebab sekali.kalau boleh buat surat rayuan tu hantar kat ppd.Insyallah,bila dorang bersidang utk hal rayuan sekolah..surat tu akan dilampir bersama.



tak clear sangat..sorry :)





9.9.15

Bikin Panas

Selamat pagi! 6-7 bulan sekali baru nak tulis blog. tu pun sebab nak lepas geram.

2015 dah berapa bulan je lagi nak habis, 2016 satu tahun yang baru pula.Adief dah nak masuk darjah 1 and of course am not really excited sebab tak puas rasa nak layan dia macam anak kecik sebab nak compare adief dengan adrian, adief lagi la manja ya amat walaupun kadang kadang boleh buat kita rasa sesak nafas tahan marah.

ok straight to the point. actually bengang dengan sekolah kebangsaan ni. i register adief to SK Melawati 2, tapi dia ditempatkan di SK Hulu Kelang, so darah naik kejap sebab i mmg awal awal dah reject sekolah tu, sebab?? i rasa PIBG dia macam tak power and the students for macam tak berapa serious. itu satu hal, when my cousin told me that SK Hulu Kelang tu bukan diantara sekolah terbaik dalam gombak, so i lg down. bukan nak cakap adief tu pandai sangat top student, but bila masa tadika kita dah put so much effort dalam dia punye pre school education sampai i yakin dia boleh masuk sekolah yg bagus, kenapa perlu ditempatkan kat sekolah yg macam tu.  Bukan nak kata yaaaaaaa, ini pendapat saja.

Tp i understand ini prosedur ppd sebab tgk address rumah. sekolah tu yang paling dekat nak compare dengan melawati. beza sikit je..takpe..ok fineeeeeee.

NEXT STEP!

Rayuan! Rayuan online buka start September. minggu pertama hari hari buka website ppd, dah under maintenance. bila dah dapat bukak.nak buat rayuan kena isi no pin. what? no pin??? haaaaa tudia. mana la pulak nak cari no pin ni. ok rilex..

tgk dalam arahan..kalau no pin hilang, minta kat sek yang dipohon. so SK Melawati it is. dah call berejam tak jawab. Bila dah jawab, MasyaAllah rasa nak nangis pun ada, ,taknak tolong ok..makcik tu cakap 300 orang students macam mana nak cari??? lagipun tak penah lagi ada orang mintak rayuan , so susah nak cari! i rasa tak sepatutnya berlaku la kan.. lepas tu dia cakap puan minta dekat sek anak puan ditempatkan. Kekwat sangat ni jawab dia..aku tahu la sek melawati tu bagus..tp aku pun taknak anak aku pun jd perangai macam kau. cakap biar beradab sikit. macam kita mtk sedekah. haaa kan dah keluar kau aku pulak..

ok tenang...

Call SK Hulu Kelang

bila mention masalah seperti diatas, zassssssss dia sound..puan letak mana ni puannnn.
Iols jawab pulak : .Saya tak sure sebab sekarang saya di kedah and document tu semua di kl. so boleh tak Puan tolong saya? haaaa baik tak iols tanya..

dah dia pulak jawab sama macam makcik SK Melawati tu..ya Allah...bara nya la, sabaq sabaq...lepas tu dia siap cakap kami tk boleh nak cari hari ni sebab ada lawatan puan call esok ja la eh.

i pun dengan geramnya jawab ; puan boleh cari sampai no 100 je sebab seingat saya saya daftar anak saya tu mmg time tu tak sampai seratus org lagi pun. kalau tak boleh esok saya call confirm saya boleh dapat no pin? diam...................................................................tettttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt


Sekian.

Mungkin Allah Taala nak tlg, lepas kejadian tu, mula la sesi kemas meja dengan kertas yg banyak..tadaaaaaaaaaaaa jumpa kertas fotostat daftar adief..siap ada no pin kat situ..syukur alhamdulillah.

pahala tak hilang banyak hari tu sebab dapat no pin.  terus malas nak pk hal sekolah.heheeheh

1.4.15

Trip Bandung 4hari 3malam

Hye u ols..

Cerita Melbourne tahun lepas senyap tak habis pun cerita, nak cerita pasal Bandung pulak dah.

Ok,Bismillahirrahmannirrahim

Plan trip to Bandung seawal 7-8bulan tahun lepas, menabung ok nak p Bandung. Dengan cara ni je boleh bantu adik adik untuk join trip ni.

So beli tiket promo, luggage 25kg. So fly dari KL - BDO  arrival time di Bandung jam 6.30 petang, waktu Bandung. tp sebab hujan lebat sangat,tak boleh nak landing on time, kena pusing ronda ronda dulu kat udara lepas tu dah surut sikit br landing..dah landing hujan turun lagi lebat..dah kena pulak lepak dalam plane lama gila..

nak keluar bukan macam airport kita ada macam terowong tu, tp kena lari dari landasan tu ke terminal.

dah selesai ambik luggage semua supir dah ready tunggu, cuma van tak boleh lagi nak masuk sebab sesak sangat depan airport,so take time jugak nak naik van.

first destination bukan hotel lagi,,kita terus dulu yang paling dekat, supaya tak buang masa.

Rumah kain Pesona
penuh dengan kain sulam dan telekung. kain sulam Prada paling baik kualiti sebab licin dan lembut.kain ni tak panas, (rasanya lahhh)

lepas dah habiskan sejuta kat Rumah kain pesona, kita dinner pulak. Mas Giri Iga Bakar, makan simple sebab dah tak larat sangat, murah sikit sebab menu pun tak banyak...makan buat syarat saja.

Terus ke Fabu Hotel di Jl Kebonjati. Hotel baru RECOMMENDED! sebab tak crowded, simple interior, comfortable bed

letih nak cerita panjang panjang, kat sini just nak published gambar n itinerary dari day 1 sampai last day, kalau copy then tunjuk kat supir mesti dia kata ok.

Bandung trip
[ ] Day 1
[*] Pickup di airport bandung 
[*] Check in hotel - (ambil kunci sahaja)
[*] Rumah kain pesona
    Dinner

[ ] Day 2
[*] Pasar baru (shopping dr pagi sampai jam 2 pun tak cukup...esok nak kena kautim utk sambung lagi)
[*] D fashion - (tak p sebab jual benda yang sama di pasar baru)
[*] Toko tiga
[*] Factory Outlet jln riau
[*] Lunch dan minum petang at 6pm di belacan restaurant
    Malam lepak di Stone Cafe layan live band

[ ] Day 3
[*] Cibaduyut (geng lelaki yang pegi)  pasar baru selama 2jam (geng perempuan layan shopping lagi) lepas dah
    cukup time, supir and geng lelaki datang pickup geng perempuan kat pasar baru (
[*] Fo Jl dago
[*] Rumah mode
[*] Cihampelas walk
    Dinner Baso (depan Bandung Indah Plaza)

[ ] Day 4
[*] Kartika sari
[*] Amanda brownies 
[*] Kedai minyak wangi
[*] Lunch di pak chi met
[*] Ke airport bandung

Jalan ke pasar baru

 Jalan ke pasar baru memang banyak kedai jual macam macam, tp kalau boleh tak payah la jalan sebab tak selamat

 Junior Suite - bilik besar, sepah sikit sebab masa br buka bilik tak sempat nak snap gambar terus dah jadi tak tentu arah..tak larat oiiiiiiiii

 ruang depan katil yang luas, so senang nak check barang shopping berjemaah dengan geng geng trip

 cafe area - breakfast, pilihan tak banyak tapi mengenyangkan la.

 nice spot utk selfie, group photo

 Jalan ke pasar baru - gambar tunggang terbalik. hahaha.redha je la

 CR Family - kedai lace


 Acheng - tukang angkot barang..berapa banyak shopping pun dia yg akan tlg angkut...korang lenggang kangkung je 

 sorang je beli tp yang lain pun nak gak merasai air free - boleh bankrap tokey kedai


 Kedai telekung, kedai ni murah - banyak range harga dari Rp100,000 - Rp200,000 sepasang

 Toko Tiga - Jual jeans, kalau untuk lelaki ok la kot kan, tp utk perempuan Levis biasa biasa ja sebab tak banyak pilihan pun, semua pun skinny jeans.da la orang malaysia ni semua sihat sihat

 Restoran Belacan - cover lunch n dinner sebab kalau nak ikut waktu makan memang tak la, kalau shopping ni dah tak rasa lapar kan.

 Factory outlet Jalan Riau boleh tahan. tp tak best sangat kedai sama macam kat Malaysia

 Stone Cafe best sebab ada live band. 


 Lepak jap minum air, dah taktau nak jalan kedai mana satu banyak sangat
Factory outlet Jalan Dago


  kat sini buat papan nama dari kayu, Rp25,000 satu set


 tak cukup beli kat pasar baru, sambung kat tepi jalan factory outlet



 Rumah mode! recommended


 Cihampelas Walk pun best



Model sambilan di collector parfum..hahaha :)

30.9.14

Trip to Melbourne - Day 2

Selamat Pagi!

pagi pagi ni segaq sikit mata sebab dah kenyang so boleh la nak update 2nd day. Apa pun upload gambar dulu pastu baru cerita sikit sikit


yours truly, ready nak berjimba di kala cuaca sejuk gediii..ahahhaa


Jalan kaki ke tram stop no 25, nak beli Myki kad kat 7 eleven, punya la jauh gila


Awal awal ni budak budak ni feeling excited la kan, jalan jalan sebab sejuk, lama lama tu mula la slow melow ja jalan..macam tak makan setahun


nice view kan,, ni bukan cilok google hokay,,sendiri snap tau..


opposite ke sebelah crown, rumput tu nampak tipu tp sebenarnya asli bang..ahhaha


syok la lepak cam ni.. kat melbourne..kalau kat kl ke mane ke kat malaysia mampu ke nak santai camni..kenkadang nak jalan atas rumput pun siap jinjit takut ada taik kucing.


burung merpati jinak la sini..lepak camtu je tak heran kat orang


dah penat jalan jalan,,lepak sini jap, yang ni kat elizabeth street, ada cam street yang jual makan la ape la kan..cer tgk kedai nama conehead..beli chips poutine. gila sedap nak mampus, tp aud8.50 mampu nak beli camtu kat malaysia, fries je pun,, tp serious tahap melampau punya sedap dengan gravy, cheese lagi.adoi 

bersambung lagi dilain hari.sekian.ahhaha

Related Posts with Thumbnails